Syllabus

De term “Noord Zuid” (南北) kan men heel letterlijk nemen, maar goed vertaald betekend het: “afkomstig vanuit heel China”. Een bekend gezegde in de vechtsport is: “Southern fists and Northern kicks” (南拳北腿). Het is een manier om aan te geven dat de vechtkunsten in heel China voor komen en elk deel van China zijn eigen karakteristieke vorm heeft.
De naam ‘Noord Zuid Kungfu’ past dan ook bij het eclectische karakter van de stijl.
Ook gaat niet één specifieke vorm van Shaolin of kungfu is maar een versie die ontstaan is na bestudering van vele verschillende stijlen door de jaren heen. Hierdoor is de hoeveelheid informatie, technieken en trainingsmethodes welke ik in mijn studie meegekregen heb erg overweldigend en daarbij ongestructureerd.  Het zou tientallen jaren van 5 trainingen per week vergen om hiervan kennis te nemen. Daarom heb ik de syllabus van Noord Zuid Kung Fu te Zoetermeer gecomprimeerd tot een behapbaar geheel welke de essentie behelst.

Hieronder een overzicht van de verschillende  zogenaamde series. Laatstgenoemde heten in het Chinees taolu (套路). In Japanse vechtsporten ook wel kata genoemd. De terminologie gebruikt in de trainingen is vaak een Nederlandse interpretatie van de Chinese naam of de Chinese naam uitgesproken in een Zuid Chinees dialect (Hokkien).Dit is de kern van de stijl “Noord Zuid Kungfu”. Naast de series zijn er natuurlijk nog veel andere elementen in het kungfu zoals speciale oefeningen voor explosiviteit (fajing 發勁), ademhalingsoefeningen (氣功), hardings en conditioneringsoefeningen (内功) en zelfverdedigingstechnieken (自衛).

 

基礎五步 5 basis stap
直線棍法 1-lijn stok
二十四手法 一阶段 24 technieken – eerste fase
三角馬步法 Driehoek loop
雙頭棍 Dubbelkop-stok
四十八手法 一阶段 48 technieken eerste fase
九龙大刀 Sabel
四十八手法 二阶段 48 technieken – tweede fase
梅花棍 Lotus stok
四十八手法 三阶段 48 technieken derde fase
虎鶴雙拳 Tijger Kraanvogel

Hierna is er nog een aparte uitbreiding mogelijk in de Sao Lim (Zuid Shaolin) stijl van de Penang Sao Lim Athletic Association In deze stijl ben ik mijzelf nog aan het ontwikkelen en neem graag geïnteresseerden mee in deze nieuwe reis. Ik ben niet gekwalificeerd om hierin les te geven maar kan het wel delen met gelijkgestemden. Gedeelten van deze stijl zijn in het verleden al in gemodificeerde vorm de revue gepasseerd andere gedeelten zijn totaal nieuw voor mij.