48 technieken 四十八手法

De in totaal 48 technieken worden in twee delen aangeleerd. Het eerste deel heet simpelweg ’24 technieken’.  Volledige naam in het Chinees is 少林四八手; letterlijk Shaolin 48 handen.
Staat ook wel bekend als de ’48 adem technieken’. Deze technieken leren je namelijk de juiste manier van ademhalen in verschillende posities en houdingen.

Eerste fase 一阶段

Het gaat hier om de zogenaamde eerste fase (一阶段) , uitgevoerd in de “ba zi” stand. Stand van Chinese karakter voor acht: 八. De stand van de voeten lijkt op dit karakter. In deze eerste fase ligt de nadruk op het gebruik van de ruggenwervel om kracht te genereren, met daarbij de juiste ademhaling.

Tweede fase 二阶段.

Hierbij worden de aangeleerde technieken gecombineerd met de ‘Gong See’ step (弓式 步) met bij elke beweging afwisselend het recht en linker been voor.  Hierdoor wordt de heup meer betrokken in de bewegingen en wordt men meer bewust van de juiste positionering van het bovenlichaam.

Alle technieken kunnen eventueel ook worden uitgevoerd met slechts één arm, wat de dynamiek van de training totaal veranderd en een nieuwe dimensie toevoegt, namelijk nog meer het gebruik de heup in plaats van de ruggenwervel alleen.

Derde fase 三阶段.

Hierbij worden alle richtingen aangesproken met gebruik van de ‘Gong See’ step, zonder vaste volgorde welke een nog grotere uitdaging betekend.

Tot slot kunnen hier alle technieken worden uitgevoerd met slechts één arm.