5 stap basis 五步基本拳

Bij vrijwel elke kungfu stijl zijn de zogenaamde ‘paardenstanden’ het fundament, zo ook bij Noord Zuid Kungfu. Er zijn vijf standen die de basis vormen voor verdere ontwikkeling.

De allerbelangrijkste paardestand is de Paardenstand ‘zit’. Zitten alsof op een paard. De breedte van de stand is vier en een halve stap.

Training van de paardestanden verhoogd de beenkracht, maakt de heupen soepel, los en open, verbeterd de coördinatie en doorzettingsvermogen en zorgt voor contact met de aarde.

Deze vijf standen worden in eerste instantie los aangeleerd. Om het makkelijk te onthouden en zelf eenvoudig te trainen is er een vaste volgorde aan gegeven.  Dit dient als een kapstok om er later  basis hand- en arm bewegingen aan te toe te voegen waarmee de eerste basis serie compleet is.

Onderdelen van de 5 stap worden ook los getraind. Voor de hand liggen alle losse armtechnieken maar ook losse drills zoals de drie en de vijf handtechnieken. Ook kunnen verschillende gedeeltes van de 5 stap als drill i.p.v. de hele sequentie geoefend worden.

Hieronder enkele korte stukjes uit de 5 step compleet met handbewegingen.