Martial morality

Moraal 武德 is het belangrijkst, lankmoedigheid 忍 is de juiste moraal.

 

Het karakter 武 “wu” uitgesproken als “woe”. Het betekent “martiaal”. Het geeft aan het martiale element in het Kungfu. Vrij vertaal staat het voor de ‘fighting spirit’ van het kungfu. Het helpt herinneren dat alle bewegingen met een bepaalde intentie en gedachte zouden moeten worden uitgevoerd.

Belangrijker nog is het “wude” 武德; je juiste moraal. Je leert kungfu niet om te vechten maar om je te verdedigen. De juiste handelingen en gedrag binnen het Kungfu zijn belangrijk.

 

 

 

 

 

Daar tegen over staat het karakter voor 忍 “ren”, uitgesproken als “jen”. Het betekend “lankmoedigheid”. Lankmoedigheid is de eigenschap van lang en veel te verdragen en te vergeven, zonder boosheid, kritiek en afwijzing. Breder uitgelegd is de betekenis geduld, doorzettingsvermogen, tolerantie, barmhartigheid en vergevingsgezindheid. Beiden spelen een belangrijke rol in trainingen van het kungfu.

Je leert dus ook om (eerst) geduldig te zijn; dan pas heb je de juiste vechtmoraal. Kungfu leren is niet makkelijk, moraal en geduld zijn essentieel. Moraal (武德) is het belangrijkst, lankmoedigheid (忍) is de juiste moraal. Met een goede vechtmoraal voldoe je aan de eisen en het heeft het waarde.