Grootmeester P’ng Chye Khim

P’ng Chye Khim 1939 – 2010.

Meester P’ng Chye Khim (方再欽 fāng zài qīn) was de grootmeester voor het Sao Lim Kungfu in Penang, Maleisië. Zijn stijl is van grote invloed geweest op het Noord Zuid Kungfu. Het Sao lim Kungfu is de stijl waar ik mij verder in verdiep.

Hij is geboren in 1939 in een klein dorpje op het Maleisische eiland Penang.

Als tiener begon hij te boksen bij een lokale bokser. Vanaf dat moment leidde zijn passie voor de vechtkunsten en zijn passie voor training hem ertoe verschillende Chinese en Maleisische gevechtssystemen te beoefenen.

In 1956 ontmoette hij de boeddhistische monnik Sek Koh Sam welke net was aangekomen in Penang; het is onder zijn begeleiding dat hij Sao Lim Hood Khar Pai en de Chinese geneeskunde zal bestuderen.

Op 16 mei 1960 stierf eerwaarde Sek Koh Sam; het is zijn oudste student, Ch’ng Kek Hock, die hem vervangt, maar kort daarna wordt hij geroepen als lijfwacht van de Sultan van Kuala Lumpur. Daarom is het Master P’ng Chye Khim (49e generatie Sao Lim Khar Hood Pai), die belast word met het overbrengen van het onderwijs van de Sao Lim Khar Hood Pai binnen de “Penang Sao Lim Athletic Association”.
Ondanks zijn geloof in dit systeem en zijn grote respect voor de overleden meester Sek Koh Sam, gelooft Master P’ng dat hij andere vechtsystemen moet bestuderen om nog dichter bij de essentie van zijn kunst te komen. Penang is op dit moment een echt kruispunt voor rondtrekkende vechtkunstmeesters, meester P’ng ontmoet er veel van, zowel in Shaolin, Taiji en Xing Yi stijlen.

Zijn zeer bescheiden afkomst dwingt meester P’ng hard te werken om aan de behoeften van zijn gezin te voldoen en zijn leraren te betalen, die hun kennis vaak voor een hoge prijs doorgeven. Deze omzwervingen trekken hem echter de woede aan van zijn gelijken die daar een verraad zien. Uiteindelijk is echter P’ng Master niet alleen erkend als bewaarplaats van de authentieke traditie van de Sao Lim Khar Hood Pai, maar ook als een expert in Tai Chi en Hsing-I – disciplines die sterk zijn verrijkt zijn uitgebreide kennis van vechtkunsten.

De vader van een gezin van vier, een invloedrijke publieke figuur, is meerdere malen geëerd door de Maleisische regering en heeft een hoge sociale status. Hij is een gerenommeerde traditionele Chinese arts en ontvangt elke dag een massa patiënten klaar om urenlang te staan ​​tijdens de tropische luchtvochtigheid in zijn wachtkamer. Ondanks zijn onmiskenbare sociale en professionele succes en geweldige prestatie in de martial arts, Master P’ng blijft een man ernstig, eerlijk, nederig en genadig – als iets uitzonderlijks in zowel het Oosten en in het Westen.

 

 In tegenstelling tot wat men zou denken, blijft hij diep gehecht aan de traditionele benadering van de vechtkunsten; hij houdt echter nooit op te herhalen dat traditie geen idool is, maar een hulpmiddel dat, met hard werken, het individu tot een zeer hoge mate van voldoening kan leiden.


Op 31 december 2010, na slechts een paar dagen ziekenhuisopname, stierf hij aan een plotselinge ziekte tot grote ontsteltenis van zijn familie en zijn omgeving. Als niemand vandaag redelijkerwijs kan beweren dat hij alle kennis van deze grote man heeft vergaard, hebben velen ervan geprofiteerd van zijn leer en proberen om zijn nalatenschap te eren door deze erfenis te bouwen.