Noord Zuid Kung Fu in Zoetermeer

 

Kung Fu is een algemene benaming voor Chinese vechtkunsten en met name gebruikt voor de traditionele stijlen. De term kungfu is populair geworden in de jaren zeventig met de komst van de kungfu films uit Hong Kong. Het betekent eigenlijk ‘vaardigheid’ en kan in vele vakgebieden gebruikt worden. Zo kan een kok of een taxichauffeur ook ‘kungfu’ hebben.

Tegenwoordig is ook de meer correctere benaming ‘Wushu’, hetgeen letterlijk ‘vechtkunst’ betekent, steeds meer in zwang. Echter wordt de term Wushu in de Westerse wereld meer in verband gebracht met de moderne, acrobatische competitieve stijlen afkomstig van het vaste land van China gecreëerd o.a. voor de promotie van de communistische partij van China. Het kungfu in Zoetermeer staat van die ontwikkeling helemaal los. Voordat de communisten in China aan de macht gekomen zijn is onze stijl in de Chinese gemeenschappen van Zuid Oost Azië terecht gekomen. Daarom is er voor gekozen de term ‘Kungfu’ de voorkeur te geven.

Het kungfu komt voort uit de traditionele Chinese cultuur en om een goed begrip en inzicht te krijgen in de Chinese vechtkunst is een interesse in die cultuur onontbeerlijk.

Noord Zuid Kungfu in Zoetermeer is een vechtkunst en nadrukkelijk géén vechtsport. Het is een traditionele kungfu stijl, in de zin dat er niet getraind word voor deelname aan wedstrijden maar voor zelfontwikkeling.
Het kungfu kán ingezet worden ter verdediging, maar het is geen pure verdedigingssport of  zelfverdedigingscursus. Het uitgangspunt is dat in principe alle bewegingen een praktische toepassing/applicatie hebben, maar er wordt niet gezocht naar de beste oplossing in zelfverdediging  situaties , eindeloze ‘als … dan’ scenario’s of tactieken voor ringgevecht.

48 technieken 四十八手法

Een vechtkunst dus. Maar kungfu is geen ‘kunst’ in de zin van show elementen, hoge sprongen, extreem flitsende bewegingen of andere acrobatische elementen die niet veel met kungfu te maken hebben. Meer de kunst van het blijven zoeken naar verbetering in eigen bewegingen, beheersen van technieken, zoeken naar vloeiende bewegingen, juiste ademhaling, balans, doorzettingsvermogen, explosiviteit etc.

In de Chinese traditionele cultuur, waarin het kungfu in ontstaan is, is het de gewoonte dat informatie stukje bij beetje vrijgegeven wordt op het moment dat een leerling daar klaar voor is. Belangrijke informatie zijn dingen die vaak worden herhaald tijdens de trainingen. Hierdoor krijgt de stijl met de tijd steeds meer diepgang.
In het kungfu in Zoetermeer blijft men over het algemeen met beide voeten op de grond, bewegingen zijn relatief eenvoudig (wat niet gelijk aan staat aan makkelijk) in vergelijk met andere vechtkunsten uit Communistisch China.

Het Noord Zuid Kungfu in Zoetermeer is een voortzetting van de eclectische Kungfu stijl van S.B. Lee uit Capelle aan den Ijssel. Verschillende Kungfu stijlen zoals Hung Gar, Choy Lee Fat, Wing Chun, Zuid Shaolin Kungfu etc. zijn van grote invloed is geweest. Hieruit heeft hij zijn eigen, letterlijk onnavolgbare, persoonlijke eclectische stijl ontwikkeld.

De term “Noord Zuid” (南北) kan men heel letterlijk nemen, maar goed vertaald betekend het: “afkomstig vanuit heel China”. Een bekend gezegde in de vechtsport is: “Southern fists and Northern kicks” (南拳北腿). Het is een manier om aan te geven dat de vechtkunsten in heel China voor komen en elk deel van China zijn eigen karakteristieke vorm heeft.
De naam ‘Noord Zuid Kungfu’ past dan ook bij het eclectische karakter van de stijl.

Het gaat hier dus niet om één specifieke vorm van kungfu is maar een versie die ontstaan is na bestudering van vele verschillende stijlen door de jaren heen. Hierdoor is de hoeveelheid informatie, technieken en trainingsmethodes welke ik in mijn studie meegekregen heb erg overweldigend en daarbij ongestructureerd.

Het zou tientallen jaren van 5 trainingen per week vergen om hiervan kennis te nemen. Daarom heb ik de syllabus van Noord Zuid Kung Fu te Zoetermeer gecomprimeerd tot een behapbaar geheel welke de essentie behelst.