Noord Zuid Kung Fu

Kung Fu is een algemene benaming voor Chinese vechtkunsten en met name gebruikt voor de traditionele stijlen. De term kungfu is populair geworden in de jaren zeventig met de komst van de kungfu films uit Hong Kong. Het betekent eigenlijk ‘vaardigheid’ en kan in vele vakgebieden gebruikt worden. Zo kan een kok of een taxichauffeur ook ‘kungfu’ hebben.

Tegenwoordig is ook de meer correctere benaming ‘Wushu’, hetgeen letterlijk ‘vechtkunst’ betekent, steeds meer in zwang. Echter wordt de term Wushu in de Westerse wereld meer in verband gebracht met de moderne, acrobatische competitieve stijlen afkomstig van het vaste land van China gecreëerd o.a. voor de promotie van de communistische partij van China. Ons kungfu staat van die ontwikkeling helemaal los. Voordat de communisten in China aan de macht gekomen zijn is onze kungfu in de Chinese gemeenschappen van Zuid Oost Azië terecht gekomen. Daarom is er voor gekozen de term ‘Kungfu’ de voorkeur te geven.

Het kungfu komt voort uit de traditionele Chinese cultuur en om een goed begrip en inzicht te krijgen in de Chinese vechtkunst is een interesse in die cultuur onontbeerlijk.

Noord Zuid Kungfu is een vechtkunst en nadrukkelijk géén vechtsport. Het is een traditionele kungfu stijl, in de zin dat er niet getraind word voor deelname aan wedstrijden maar voor zelfontwikkeling.
Het kungfu kán ingezet worden ter verdediging, maar het is geen pure verdedigingssport of  zelfverdedigingscursus; hier ligt de nadruk dan ook niet op. Het uitgangspunt is dat in principe alle (bijna dan) bewegingen een praktische toepassing/applicatie hebben, maar er wordt niet gezocht naar de beste oplossing in zelfverdediging  situaties , eindeloze ‘als … dan’ scenario’s of tactieken voor ringgevecht.

48 technieken 四十八手法

Een vechtkunst dus. Maar kungfu is geen ‘kunst’ in de zin van show elementen, hoge sprongen, extreem flitsende bewegingen of andere acrobatische elementen die niet veel met kungfu te maken hebben. Meer de kunst van het blijven zoeken naar verbetering in eigen bewegingen, beheersen van technieken, zoeken naar vloeiende bewegingen, juiste ademhaling, balans, doorzettingsvermogen, explosiviteit etc.

In de Chinese traditionele cultuur, waarin het kungfu in ontstaan is, is het de gewoonte dat informatie stukje bij beetje vrijgegeven wordt op het moment dat een leerling daar klaar voor is. Belangrijke informatie zijn dingen die vaak worden herhaald tijdens de trainingen. Hierdoor krijgt de stijl met de tijd steeds meer diepgang.
In ons kungfu blijft men over het algemeen met beide voeten op de grond, bewegingen zijn relatief eenvoudig (wat niet gelijk aan staat aan makkelijk) in vergelijk met andere vechtkunsten uit communistisch China.

Het Noord Zuid Kungfu is een voortzetting van de eclectische Shao Lim Kung Fu stijl van “Kungfu Lee” uit Capelle aan den Ijssel. Verschillende Kungfu stijlen zoals Hung Gar, Choy Lee Fat, Wing Chun en later met name Zuid Shaolin (Saolim) etc. zijn van grote invloed is geweest. Hieruit is een eigen, letterlijk onnavolgbare, persoonlijke stijl ontwikkeld.

De term “Noord Zuid” (南北) kan men heel letterlijk nemen, maar goed vertaald betekend het: “afkomstig vanuit heel China”. Een bekend gezegde in de vechtsport is: “Southern fists and Northern kicks” (南拳北腿). Het is een manier om aan te geven dat de vechtkunsten in heel China voor komen en elk deel van China zijn eigen karakteristieke vorm heeft. De naam ‘Noord Zuid Kungfu’ past dan ook bij het eclectische karakter van de stijl.

Het gaat hier dus niet om één specifieke vorm van kungfu is maar een versie die ontstaan is na bestudering van vele verschillende stijlen door de jaren heen. Hierdoor is de hoeveelheid informatie, technieken en trainingsmethodes welke ik in mijn studie meegekregen heb erg overweldigend en daarbij ongestructureerd.
Het zou 15 a 20 jaar van 5 trainingen per week vergen om hiervan kennis te nemen. Daarom heb ik de syllabus van Noord Zuid Kung Fu te Zoetermeer gecomprimeerd tot een behapbaar geheel welke de essentie behelst.

Hieronder een overzicht van de verschillende  zogenaamde series (of kata) Laatstgenoemde heten in het Chinees taolu (套路). De terminologie gebruikt in de trainingen is een Nederlandse interpretatie van het Chinees.  Dit was/is de kern van de stijl “Noord Zuid Kungfu”.

基礎五步 5 basis stap

Bij vrijwel elke kungfu stijl zijn de zogenaamde ‘paardenstanden’ het fundament, zo ook bij Noord Zuid Kungfu. Er zijn vijf standen die de basis vormen voor verdere ontwikkeling.

De allerbelangrijkste paardestand is de Paardenstand ‘zit’. Zitten alsof op een paard. De breedte van de stand is vier en een halve stap.

Training van de basisstanden verhoogd de beenkracht, maakt de heupen soepel, los en open, verbeterd de coördinatie en doorzettingsvermogen en zorgt voor contact met de aarde.

Deze vijf standen worden in eerste instantie los aangeleerd. Om het makkelijk te onthouden en zelf eenvoudig te trainen is er een vaste volgorde aan gegeven.  Dit dient als een kapstok om er later  basis hand- en arm bewegingen aan te toe te voegen waarmee de eerste basis serie compleet is.

Onderdelen van de 5 stap worden ook los getraind. Voor de hand liggen alle losse armtechnieken maar ook losse drills zoals de drie en de vijf handtechnieken. Ook kunnen verschillende gedeeltes van de 5 stap als drill i.p.v. de hele sequentie geoefend worden.  Hieronder enkele korte stukjes uit de 5 step compleet met handbewegingen. Als je nog niks weet van kungfu dan moet je hiermee beginnen.

 


直線棍法 1-lijn stok

In parallel met de ‘vijf stap’ bevat de 1-lijn stok een verzameling basis stok technieken. Deze worden allemaal in één rechte lijn uitgevoerd. Al deze technieken vertegenwoordigen de basis voor verdere ontwikkeling en komen in latere series ook weer terug. Gebaseerd op dezelfde basisprincipes als de ‘vijf stap’. Als je nog nooit een stok hebt vast gehouden dan moet je hiermee beginnen.


48 technieken 四十八手法

In totaal 48 arm/handtechnieken in, initieel, stationaire positie. Het is een belangrijk onderdeel van de stijl en er is wat meer over te vertellen, alhier.


十字拳 “Kruis”

Na alle technieken op 1 lijn volgen de bredere, open standen in verschillende richtingen. Dusdanig dat men in een kruispatroon loopt, vandaar de naam.


雙頭棍 Dubbelkop-stok

De eerste klassieke stokserie waarbij naast de technieken in één lijn ook een verscheidenheid aan andere technieken aangeleerd zal worden, gelijk aan 十字拳 kruis maar dan met stoktechnieken. Een stok heeft uiteraard twee uiteinden (koppen) en als deze in een serie beiden gebruikt worden dan spreekt men over een dubbelkop stok. (Een ‘enkel-kop-stok” is vaak wat langer, loopt taps toe en er wordt dan maar één zijde (kop) van de stok gebruikt.) Iedereen kan dit leren van mij maar je moet wel al ervaring in kungfu hebben.


Kowloon Taitao 九龙大刀 “Nine Dragon Saber”

Deze extra brede sabel is het ‘signature weapon’ van de stijl. Zwaarder (en daardoor wat trager) dan een reguliere sabel. De rechter (yang zijde) arm wordt hier mee getraind; deze hebben we later nog nodig ;-).

Stainless steel traditional sabre with extra wide blade. Five coin shaped holes have been cut out from the blade. This improves stability to the blade, enhances esthetics and cuts weigth, especially from the top of the blade.

  • Blade length 65 cm
  • Total length 81 cm

The five coins invoke the five “Emperors of the Universe” for protection against danger and harm as well as to attract wealth & luck. Five emperors refer to the most powerful emperors in ancient China, namely:

  • Shunzhi (順治)
  • Kangxi (康熙)
  • Yongzheng (雍正)
  • Qianlong (乾隆)
  • Jiaqing (嘉庆).

During their reign, China was prosperous, and people lived and worked in peace. The coins during their reign were well made and circulated for a long time. The five coins also signify the five feng shui elements (metal, wood, water, fire and earth) for a balanced and harmonious life. A Kungfu – Supply exclusive based on old school sabres of yesteryear.

For the enthusiasts among my customers who purchase this saber I have a very special and exclusive offer. If you are willing to come to Zoetermeer a number of times, I can teach you the taolu that belongs to this saber at no extra charge. The name of this taolu is Kowloon Taitao 九龙大刀 which means “Nine Dragon Saber”. it is a traditional southern style taolu. Although it is a taolu without butterfly kicks or other acrobatic movements, some prior knowledge and skills of Chinese martial arts are required to learn taolu. Let me know if you’re interested; I will teach you with great pleasure!

Dus als je bij mij deze sabel koopt krijg je een ‘kata’ erbij. Je moet wel al ervaring met kungfu hebben.


梅花棍 Bloesem stok

Lotus stok 梅花棍
Lotus stok 梅花棍

Laatste stokserie in het Noord Zuid Kungfu waarbij alle technieken de revue passeren zullen. Deze serie vervangt alle voorgaande stokseries. Een klassiek serie met vloeiende en krachtige bewegingen.

Iedereen kan dit leren van mij maar je moet wel al ervaring in kungfu hebben.


虎鶴雙拳 Tijger Kraanvogel

Één van de meest gecompliceerde vormen binnen het Noord Zuid Kungfu met sterke invloed van het Hung Gar maar toch geheel anders. Naast de Tijger en Kraanvogel technieken komen er ook andere ‘dieren’ in voor. Als je voldoende basiskennis hebt van het kungfu dan wil ik je deze ‘kata'(taolu) graag eens aanleren te Zoetermeer.

虎鶴雙拳 Tijger Kraanvogel

Naast de series zijn er natuurlijk nog veel andere elementen in het kungfu zoals speciale oefeningen voor explosiviteit (fajing 發勁), ademhalingsoefeningen (氣功), hardings en conditioneringsoefeningen (内功) en zelfverdedigingstechnieken (自衛).

Zoals gezegd: de syllabus is gecomprimeerd tot een overzichtelijk geheel. Dat betekend automatisch dat er dingen gesneuveld zijn.  De gecomprimeerde syllabus is geschikt voor de gemiddelde kungfu beoefenaar; voor diegene die het tot levensstijl verheffen zijn er nog véle uitbreidingsmogelijkheden. Hieronder een fotografische greep uit het arsenaal.