Syllabus

De term “Noord Zuid” (南北) kan men heel letterlijk nemen, maar goed vertaald betekend het: “afkomstig vanuit heel China”. Een bekend gezegde in de vechtsport is: “Southern fists and Northern kicks” (南拳北腿). Het is een manier om aan te geven dat de vechtkunsten in heel China voor komen en elk deel van China zijn eigen karakteristieke vorm heeft.
De naam ‘Noord Zuid Kungfu’ past dan ook bij het eclectische karakter van de stijl.
Ook gaat niet één specifieke vorm van kung fu is maar een versie die ontstaan is na bestudering van vele verschillende stijlen door de jaren heen. Hierdoor is de hoeveelheid informatie, technieken en trainingsmethodes welke ik in mijn studie meegekregen heb erg overweldigend en daarbij ongestructureerd.  Het zou 15 a 20 jaar van 5 trainingen per week vergen om hiervan kennis te nemen. Daarom heb ik de syllabus van Noord Zuid Kung Fu te Zoetermeer gecomprimeerd tot een behapbaar geheel welke de essentie behelst.

Hieronder een overzicht van de verschillende  zogenaamde series (of kata) Laatstgenoemde heten in het Chinees taolu (套路). De terminologie gebruikt in de trainingen is vaak een Nederlandse interpretatie van het Chinees of de Chinese naam uitgesproken in een Zuid Chinees dialect (Hokkien).

Dit is de kern van de stijl “Noord Zuid Kungfu”. Naast de series zijn er natuurlijk nog veel andere elementen in het kungfu zoals speciale oefeningen voor explosiviteit (fajing 發勁), ademhalingsoefeningen (氣功), hardings en conditioneringsoefeningen (内功) en zelfverdedigingstechnieken (自衛)

基礎五步 5 basis stap
直線棍法 1-lijn stok
二十四手法 一阶段 24 technieken – eerste fase
十字拳 Kruis
雙頭棍 Dubbelkop-stok
四十八手法 一阶段 48 technieken eerste fase
九龙大刀 Sabel
四十八手法 二阶段 48 technieken – tweede fase
梅花棍 Bloesem stok
四十八手法 三阶段 48 technieken derde fase
虎鶴雙拳 Tijger Kraanvogel